Tuesday, March 4, 2014

De vijf pijlers voor SEO

De vijf pijlers voor SEO

De vijf pijlers voor SEO


SEO rust momenteel op vijf pijlers. Vijf belangrijke deelgebieden, die de webmaster kan optimaliseren om nog hoger te scoren in de zoekmachineresultaten.
 1. Website Structuur
 2. Content
 3. Linkbuilding
 4. Sociale Media
 5. Strategie (Webanalyse)


Hieronder zal ik deze vijf gebieden wat uitgebreider behandelen. Natuurlijk reikt de hand van SEO veel verder dan alleen deze vijf gebieden. Maar in essentie kan je toch veel zaken onder deze vijf pijlers plaatsen. Ik heb Webanalyse onder Strategie geplaatst, men zou ook kunnen zeggen dat dit een aparte pijler betreft, gezien het grote belang binnen SEO van Webanalyse.

Website Structuur


Technische SEO
Onder site structuur, versta ik heel algemeen alle enigszins technische zaken met betrekking tot de website.
Hieronder valt bijvoorbeeld de Directory structuur. De directory structuur van een website moet zeker niet te diep gaan, veel dieper als drie lagen van de root is niet aan te raden. De in SEO opzicht beste Directorystructuur is dus vrij plat, met een korte lijn naar de hoofddirectory.
Vaak wordt deze structuur ook wel aangeduid als een Categorie structuur, met een Categorie bijvoorbeeld Hondenvoer en een Subcategorie bijvoorbeeld Brokken.
Diervoeders(Home) > Hondenvoer > Brokken.

Onder site structuur schaar ik verder begrippen als:
Domeinnaam: de lengte in karakters, de relevantie op zoekwoordniveau, wel of geen parameters.
Broncode: De algemene staat van de HTML-code, en meer specifiek de Headers.
Snelheid: De laadsnelheid van een webpagina. (Denk hierbij aan compressie van de site zelf, foto’s, Javascript.)
Rich Snippets: Bepaalde onderdelen van de content beter leesbaar en herkenbaar maken voor de zoekmachines met behulp van bijvoorbeeld Microdata. Te denken valt aan zaken als evenementen, adressen en productdetails.


Content


Content & SEO
Om jezelf of je bedrijf goed te profileren op het internet, is het van levensbelang om je eigen identiteit te kennen. Wat maakt jou of je product zoveel beter dan de ander? Wat is jouw unieke meerwaarde? In marketingtermen wordt dit vaak aangeduid als USP (Unique Selling Point).

Het kan zeker geen kwaad om hier als bedrijf of individu eens over te brainstormen. Door dit brainstormen stuit je ook meteen op de voor jou belangrijkste sleutelwoorden (keywords). Keywords zijn woorden die heel doeltreffend jouw USP weergeven, en waarmee je dus over het algemeen hoog wil scoren in de zoekmachineresultaten.

Het is ook nog belangrijk om de juiste zoekwoorden (keywords) in de tekst te verwerken. Niet te veel en op de juiste plaatsen,  denk aan koppen  en tussenkoppen, zodat de zoekmachines een duidelijk beeld krijgen van de inhoud en intentie van je website.

Een website staat of valt met goede content. De inhoud van een website moet “up to date”, interessant en relevant zijn. Het is dus van wezenlijk belang voor een website om binnen zijn niche een autoriteitspositie te veroveren, en deze te behouden. Autoriteit verkrijg je over het algemeen doordat andere soortgelijke sites naar jouw site linken, aangaande relevante onderwerpen binnen jouw niche.

Om deze links binnen te halen, zal in de eerste plaats de inhoud van de site van een hoogstaand niveau en een aantrekkelijk karakter moeten zijn. Anderen moeten uit eigen beweging naar jouw site willen linken, omdat het wat toevoegt. De content dient dus ook toegevoegde waarde te leveren, en niet meer van hetzelfde.

Omdat links niet verkregen worden van robots, maar van mensen, dient de content ook met de bezoeker in het achterhoofd geschreven te worden. Mensen houden ook van plaatjes, filmpjes en andere bewegende en onderhoudende media, die een lange tekst onderbreken. Zorg hier dus ook genoeg voor binnen je content. Deze onderbrekingen houden de aandacht vast en verhogen de linkwaardigheid van je content. Wie linkt er niet graag naar een grappig filmpje, om de laatste vaktechnische kennis te delen met zijn collega’s of gelijkgestemden.


Linkbuilding


Linkbuilding
Linkbuilding is al een beetje ter sprake gekomen bij Content, en het is ook vrij onlosmakelijk verbonden met de inhoud van je website. Linkbuilding is het actief proberen om hoogwaardige links naar je eigen website/content te verkrijgen. Je kan dit op allerlei manieren doen, maar dat het heel wat actie vereist en soms weinig oplevert, dat is enigszins eigen aan linkbuilding. Twee stappen vooruit en een stap terug.

Te denken valt aan de volgende zaken bij Linkbuilding:

 • Aanmelden bij kwaliteitsdirectory's op het internet.
 • Links verkregen via directe connecties, bijvoorbeeld via je eigen netwerk.
 • Links verkregen door middel van mailingcampagnes en andere marketingactiviteiten.
 • Virale links, doordat jouw content veel gedeeld wordt in bijvoorbeeld de Sociale Media.
 • Links vanwege de nieuwswaardigheid van je content, bijvoorbeeld vanwege persberichten.
 • Links verkregen door de toegevoegde waarde van je content, bijvoorbeeld een interview dat je publiceert met een bekend kopstuk in jouw niche.

Links zijn nog steeds een belangrijk ingrediĆ«nt voor de logaritmen die zoekmachines gebruiken om het belang van een website in te schatten. Google duidt deze schaal met de term PageRank . Hoe hoger de PageRank hoe hoger de ranking in de zoekmachineresultaten. Zoals je hierboven ziet, vergt linkbuilding een behoorlijk intensieve aanpak en bovendien is het een voortdurend proces. Je moet altijd proberen jouw linknetwerk uit te breiden. Voor een deel gaat dit vanzelf, denk aan het gewone netwerken dat je toch al deed voor jouw bedrijf. En voor een deel kun je dit inplannen en uit besteden. Het helemaal links laten liggen is echter geen optie, als je wilt stijgen in de resultatenpagina’s.


Sociale Media


Sociale Media & SEO
Over Sociale Media valt heel veel en heel weinig te zeggen. Je hebt het nodig, maak er gebruik van en doe dit op een zo professioneel mogelijke manier. Gebruik ieder Sociaal kanaal op een wijze waarvoor het bedoeld is, dus ga niet heel amicaal lopen doen op LinkedIn en niet super zakelijk op facebook.

Verwerk binnen je Sociale Media communicatie je keywords en draag je USP uit. Doe dit wel met beleid, anders heeft het meer weg van spammen. Maar als het zo uitkomt schroom dan niet om je productenpagina’s of websiteadres te vermelden of aan te prijzen.
Probeer je sociale activiteiten waar mogelijk te bundelen en te plannen, zodat je hier zo min mogelijk tijd aan kwijt bent en toch een goede betrokken indruk achterlaat.

Portalen komen en gaan, Google Plus, Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Flickr, Stumble Upon, Delicious, zijn op dit moment belangrijke kanalen die je kunt inzetten. Gebruik ze naargelang hun relevantie voor jouw website. Een fotograaf zal veel aktiever zijn op Flickr, en een vertegenwoordiger in medische instrumenten zal bijvoorbeeld veel meer belang hebben bij LinkedIn.

Al deze sociale connecties en signalen worden voor de zoekmachines steeds duidelijker en beter bruikbaar, om het belang van een website vast te stellen. Het zal dus zeker een effect hebben op jouw positie in de zoekmachineresultaten.


Marketing Strategie (Webanalyse)


Marketing Strategie & Webanalyse
Marketing komt naast toepassingen binnen je Content (USP, keywords, etc…), nog sterker om de hoek kijken bij het uitzetten van een goede strategie om de digitale markt te bespelen en veroveren. Daarbij heb je  de juiste gegevens, de juiste data nodig. Zo’n strategie kun je alleen opzetten door gedegen vooronderzoek en de daaruit verkregen resultaten. Inzicht in uw bezoekers, en hun gedrag is belangrijk.

Veel tools hiervoor zijn gratis, zoals Google Analytics, Google Adwords zoekwoordhulpprogramma, Google webmaster hulpprogramma en dat van Bing. Verder valt er te denken aan Link analyse tools als van Moz en SEO Majestic, hierbij heb je vaak gratis accounts en meer uitgebreide betaalde accounts.

 Al dit soort tools kunnen jou de data verschaffen, om beslissingen te nemen, over hoe nu verder. Heb je meer links nodig, of valt er nog veel op technisch gebied te verbeteren. Wat doet je concurrentie, en hoe kun je het beste de strijd met hen aangaan. De tools geven je een handvat om de juiste beslissingen op het juiste moment te nemen.
Jij bepaalt zelf hoe ver je gaat in deze analyses, en of je gebruik maakt van alleen maar gratis of ook betaalde tools. Belangrijk is wel dat je de data consistent interpreteert, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

Tot slot


Ik hoop je een iets duidelijker beeld te hebben gegeven over SEO en de pijlers waarop SEO berust. Natuurlijk zijn er nog veel meer terreinen van SEO waarop je kunt focussen, zoals te denken aan de Lokale SEO en “verticals” als Video SEO, News SEO en Blogs. Maar al deze zaken, behelzen toch vaak een of meerdere onderdelen van deze vijf belangrijke pijlers voor SEO.

Robert Wiebenga
seo-resq
www.seo-resq.com/nl/

No comments:

Post a Comment